fredag 4 maj 2012

Made in Backa: Hajar

Alla hajar saknar simblåsa. Simblåsa är det som får fiskarna och flyta, ingen haj har simblåsa så dom måste simma hela tiden annars sjunker dom.
Det finna många hajarter nära 300 av hajarterna blir inte större än 1 meter, drygt 50 arter blir mellan 1 och 1,5 meter, 50 av arterna blir 1,5 - 3 meter och 25 arter blir över 3 meter.


Hajar hotas!
Många haj arter är hotade, framför allt p g a överfiskning. I världshaven togs 810 000 ton haj upp under 2004.

Hajen är havets härskare. Den är ett effektivt rovdjur som har otroliga kunskaper. Det finns runt 375 olika hajarter cirka 30 av dem är farliga. Allt från den lilla pygméhajen som blir cirka 20 cm lång till den stora vithajten som kan bli över 12 meter lång. Den största hajen är valhajen som kan bli 15 meter lång och väger uppemot 12 ton. Skinnet är cirka 20 cm tjockt. Alla arterna ser olika ut och har olika kunskaper. Alla hajar tillhör en klass av fiskar som heter Chondrichthyes. Det finns hajar som lever i både sött och salt vatten.

Redan för 400 000 000 år sen fanns det hajar. Det var cirka 200 000 000 år innan dinosaurierna började ströva omkring på jorden. Det fanns även hajar långt innan det kom till innan insekter och vissa växter. Då kallades hajarna "Cladodont" och de var rätt så lika dagens hajar men det var inte lika överlägsna i havet. Den mesta kända "Cladodonten" hette"Cladoselache" På 1800 - talet hittade man dennes fossil och den hjälpte oss att förstå dess storlek, snabbhet, skepnad och fortplatning. Den var cirka 3 - 4 fot lång och var formad som en torped. För cirka 250 000 000 år sedan försvann alla "Cladodonts" och lämnade plats för en annan art. Deras nya släktingar "Hybodants". De nya hajarna var mera avancerade än de andra hajarna. Deras fenor var mer flexibla och det gav dem en manöverförmåga och det blev lättare att röra sig i vatten. De fick också två typer av tänder. Tandsättningen som var först skar igenom köttet medans den bakre tandsättningen krossade sig igenom leder och ben. På det sättet blev deras matförråd större. För Cirka 135 - 165 000 000 år sedan utrotades "Hybodants" men då så fanns redan våra moderna hajarter.

Hajens kroppsbyggnad!
De flesta hajar är strömlinjeformade i kroppen, nosen är platt och de har en asymmetrik stjärtfena. Huden är täckt av hudtänder och placoidfjäll. Den känns som sandpapper. En hajs hjärna är väldigt liten. Ungefär som en människas knytnäve. Om det är blod i vattnet så känner hajarna det på 2 kilometers avstånd. Hajarnas tänder är väldigt berömda. De sitter i fyra till sex rader och när en rad blir utsliten så kommer det upp nya tänder.

Jaktsätt!

Hajen är ett rovdjur som livnär sig på andra djur. De har sinnesförmöghenheter, god syn och mycket god hörsel. De kan även uppfatta vibrationer. Hajen simmar i 70/km i timmen och är därför havets skickligastes simmare. Varje hajart jagar på sitt speciella sätt. Det finns hajar som har gått förbi båtar som har gått i fyrtio knop (dvs 75/km i timmen). Deras tryckuppfattning för att de på långt håll är medvetna om oro i vattnet t.e.x när en annan haj anfaller ett fiskstim.

Fortplantning!

Det finns både hajar som lägger ägg och såna som föde levande ungar. Till skillnad från benfiskar läggar hajen väl skyddade ägg med ett fast hårt skal. Parningen kan ta allt från några sekunder till ett par timmar.

Utbredning!


Det finns hajar i alla världens hav. Många av dem trivs i tropiska oceaner medan andra kan finnas i ishavet. De allra flesta arterna håller til vid vattenytan men det finns även de som håller till långt nere i djupen. Tjurhajen kan leva både i salt och sött vatten och har hittats i Mississippi, Amazonas, Ganges, Kongo och även i Brisbanefloden i Australien. Tigerhajen finns i de varma haven runt Amerika, Afrika Australien och Stilla havets övärld.

Farliga hajar!

De finns runt 30 farliga hajar och de sex farligaste hajarna är vithajen, tigerhajen, blåhaj, svartfenad haj, hammarhaj och tjurhajen. De lever i Atlanten, Stilla Havet och Indiska oceanen. Den mest skräckinjagade av dem är Vithajen. Den kan bli 11 m lång och den kan väga uppemot 5 ton. Med sitt fruktansvärdagap kan den sluta ett helt sjölejon. Tigerhajen finns i de varma vattnen runt Amerika, Afrika, Australien och Stilla Havets övärld. Den kan bli över 6 meter lång. Tjurhajen är mindre och blir runt 3,5 meter lång. Den kan till skillnad mot andra hajar leva i söttvatten och den är också den farligaste hajen.

måndag 5 mars 2012

Ungdomsspråk 2-Wikipedia var riktigt svårt......

Vuxnas språk skiljer sig från ungdomsspråket för att vi ungdomar har mera slangord än va vuxna har, Tex Ska vi kicka? =ska vi dra , Palla=orka.

Vuxna skäller på att dom ungdomar använder ord som inte vuxna förstår.

Olika Slang orden  somm Finns Kommer Från Spesiella natsionaliteter , T.ex Araber : YallaJuggar : Jeboooteo Mellanöstern , : Mannen Aboow

 Detta är slang  och vissa slang kan vuxna använda fast , oftast är det ungdomar.

Den hära texten var RIKTIG SVÅR jag är glad att jag fick det jag har skrivt, det var inget speciellt som jag hitta tycker att det var en onödig text, varför jag tycker de är för att de mesta kunde jag redan.

Läsförståelse Äntligen vuxen?

När ungdomar använder ordet öhh ehh typ liksom de har ett betydelse, man använder dom orden för att man tänker liksom vad för ord man ska ha änklare sakt tal paus.

I vuxnas öron har  dom små orden kanske ingen mening men vi ungdomar förstår varandra.

Det kommer massa nya ord från invandrare som ungdomar använder och några blir godkända i svenskan T.ex ordet tjej kommer från Romani.

Att ungdomar har ett sämre språk än vuxna är kanske inte sant, men som tonåring har man inte lika stort ordförråd.

Ungdomsspråk är inget nytt de har nästan alltid funnits mellan oss ungdomar, därimot har ungdomsspråket ut vecklats T.ex nya ord.

Den hära texten var sådär inte för änckel inte för svår jag tyckte om den, de var riktigt mycket i denna texten som stämmde fast jag kunde ju redan allt för själv jag gör typ samma sak :)

måndag 27 februari 2012

Krönika.

Jag ska skriva om ungdomsspråket och ska skriva  min åsikt.

När jag interjuvade mina förldrar och en lärare så såg jag en skilland mellan ungdomsspråket mellan ungdomsspråket nu och förr.

De är inte direkt den största skillnaden men forfarande nya ord, ord som dom använde förr använder vi ungdomar idag med.

Jag ska börja med svordomar. När mina förldrar var små så använde dom ordet åsna och de gör man idag med typ,och sover du? Och de använder vi också ibland. Den största skillnaden mellan ungdomsspråket mellan nu och förr är, vi ungdomar använder mycket mer "sex" språk när vi pratar mycket starkare ord än förr och om familjen typ och vi tar inte åt oss för att vi vet att kompisen skojar när han/hon svär så man är van.

Jag tycker att det är en ganska stor skillnad mellan ungdomsspråket med nu tiden och förr.
Jag gillar inte och säga fula ord fast det är klart jag gör det när jag typ blir arg men jag tycker om att visa respekt istället för att jag tycker det är ganska töntigt när ungdomar ska gå runt och kaxa sig mot vuxna, men om en vuxen skriker mot mig typ då är jag kaxig tbx.

Ungdomar idag använder lite nya "Ungdomsord" som inte fanns förr när typ mina förldrar var små, T.e.x palla=orkar inte, ska vi kicka = ska vi dra? hade = hej då.

Det här är typ allt jag kan hoppas du blev nöjd , jag blev jätte nöjd med min text :)

fredag 24 februari 2012

Respons från min kompis Erol om texten En novell.

Erol sa att jag behöve fixa mina meningar T.e.x inte börja med ''och'' som jag gjorde på min gammla text jag började så Och han tog mig till polisstationen ist sa han skriv Han tog min till polisstationen.

Han sa att jag skulle göra min text lite tydligare T.ex Den äckliga känslan jag fick, Den skulle jag beskriva lite bättre : Den äckliga känslan jag fick när jag tog sönder Busshållplatsens fönster ruta. Han sa hur kände du dig? Jag darade var jätte orolig och rädd och när civil polisen tog så svimmade jag nästan.

Fast denna berättelsen är inte riktig jag bara hittade på den och blev lite stolt för att jag fixade texten på typ en halv timma :D

En novell. Uppdatering

En novell

Hej, jag är en vanlig person som alla fast efter de som hände så är jag inte samma person längre. Ni kanske undra va de va som hände?

Allt börja med att jag var med mina ”2 bästa” vänner. Den äldsta av oss typ ”Ledaren” tvingade mig och min andra kompis var på mig så ja kunde inte säga nej till de dom tvingade mig. Dom ville att jag skulle kasta en stor sten på busshållplatsens fönster ruta och ta sönder den.

Så jag gjorde det och den gick sönder. Och såklart sprang jag efter de men helt plötsligt så tog en gubbe mig och tog  ner mig. De var en civil polis…

Han tog mig till polisstationen och sedan kontaktade dom mina föräldrar jag var 16 år så jag var straff myndig. I polis stationen snackade dom med mig och mina föräldrar och fick betala böter 20 000Kronor.

Så efter det blev allt bra men inte som förr, den äckliga känslan jag fick när jag tog sönder rutan gick bort. Jag förlorade 2 av mina bästa vänner men de blev jag glad över på ett sätt eftersom om dom var bra vänner så skulle dom inte tvinga mig och göra något dumt.

En novell.

En novell

Hej jag är en vanlig person som alla fast efter de som hände så är jag inte samma person längre. Ni kanske undra va de va som hände?

Allt börja med att jag var med mina ”2 bästa” vänner. Den äldsta av oss typ ”Ledaren” tvingade mig och min andra kompis var på mig så ja kunde inte säga nej till de dom tvingade mig. Dom ville att jag skulle kasta en sten på busshållplatsen och ta sönder den.

Så jag gjorde det och den gick sönder. Och såklart sprang jag efter de men helt plötsligt så tar en gubbe mig och tar ner mig. De var en civil polis…

Och han tog mig till polisstationen och sedan kontaktade dom mina föräldrar jag var 16 år så jag var straff myndig. I polis stationen snackade dom med mig och mina föräldrar och fick betala böter 20 000Kronor.

Så efter det blev allt bra men inte som förr, Den äckliga känslan jag fick och förlorade 2 av mina bästa vänner men de blev jag glad över på ett sätt för att om dom var bra vänner så skulle dom inte tvinga mig och göra något dumt.

tisdag 7 februari 2012

Jag har intervjuat min Språkvals lärare Maria om ungdomsspråk.

Maria är 28 år gammal.
Hon pratar på olika sätt när hon är i jobbet och i hemmet.

Och hon tycker att ungdomar borde inte använda så mycket svordomar mot varandra.

Hon tycker att vissa ungdomar inte pratar så trevligt men hon tycker att jag pratar trevligt iallafall.

När hon var liten så var hennes "ungdomsord" Cool komiker det var de vanligaste sa hon.

Skillnaden mellan ungdomsspråket nu och förr, Nu använder ungdomar kaxigare ord och mer sexspråk.

När Maria var i 13-15 åldern så svärde hon inte så mycket de vanligaste svordomen var typ "Hållkäften".

Maria borde i Norrland då borde hon på annat ställe och annan dialekt ingetmer.

tisdag 31 januari 2012

Har intervjuat min Mamma om ungdomsspråk.

Jag har intervjuat min mamma om ungdomsspråk.
Hon är 35 år gammal.


Och hon tycker att det kan vara lite svårt ibland och förstå "ungdomsspråket" eftert som att dom har många svordomar i sitt språk annars så är det okej.Och anledningen hon tycker att det är svårt o förstå ungdomsspråket är för att dom använder oftast ordet "Jävlar"Förhelvete" i nästan varje mening.


Hon pratar ungefär på samma sätt i hemmet och i jobbet så egentligen är de ingen stor skillnad.


Min mamma tycker att jag pratar trevligt men framför mina vänner så vet hon inte riktigt,men jag kan bli otrevlig när jag blir arg och förlorar kontroll men för de mesta så är jag trevlig och jag kan för bättra mitt språk.
 



Det är stor skilland mellan de ungdomsspråket jag pratar och de språket min mamma prata när hon var 13-15 åldern för att jag pratar Svenska och hon pratade Arabiska så det är en ganska stor skillnad.


Där min mamma borde (Irak) så försökte man visa mycket respekt till den som var äldre det var bara som en norm. Och man får inte använda fula ord mot den som är äldre.


När min mamma var 13-15 åldern så var deras svordomar typ så här: Sover du? är du dum? åsna!
De min mamma använde var hållkäften hon brukade inte svära så ofta.





tisdag 24 januari 2012

Svarar på frågor och tror det kommer bli så som jag har skrivit.

Jag använder bloggen för att man måste på svenskan fast annars så nej jag använder inte bloggen.
Jag ska inte skriva med han ska använda data ist mycket änklare fast de suger när det du har skrivit försvinner.

Anledningen varför jag tycker att det är bättre o använda datorn istället för att skriva med handen: Data är mycket änklare och skriva med och man blir inte trött i handen så som man blir när man skriver med hand.
Och jag har inte andra funderingar.

Och när jag ska visa min presentaktion så tänker jag ha minnes lappar för att det är enkelt och bra för mig.

Och du kommer hitta allt i min blogg.För att när jag kommer interjuva folk så kommer jag skriva det på papper och kommer ren skriva det i bloggen.